FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

smerte

Dansk Center for Neurocoaching

smerte

Dansk Center for Neurocoaching

 

Som forældre til børn med angst, stress, depression, OCD, spiseforstyrrelser eller andre mentale problemer vil I uvægerligt opleve at stå med en række svære valg. Skal I tage imod symptombehandling eller skal I gå efter en bahandling af selve årsagerne? Hvad virker bedst på langt sigt? Er jeres barn sygt - eller bruger det bare sin hjerne forkert? Og hvordan kan I som forældre bidrage bedst muligt til, at jeres barn igen får det godt.

På denne side deler vi vores erfaringer med jer.

SMERTE

Smerte er kommunikation. Det er en kommunikation fra en del af kroppen om, at der er noget galt. Smerter kan skyldes mange ting, så derfor tager vi ikke kunder ind kun pga. smerter, men henviser dem til deres læge. Vi har dog igen og igen oplevet, at smerter er forsvundet som ”bonus”, når vi har hjulpet vores kunder med andre problematikker, lige fra præstationsangst til kronisk stress.

Det er almindelig, neuropsykologisk viden, at traumer kan sætte sig fysisk i kroppen*. Og det ser ud til, at der er en psykisk komponent i mange smerter, som rent faktisk forsvinder gennem terapi.

smerte

Så smerte behøver ikke nødvendigvis at være et tegn på, at der er noget fysisk galt, men kan lige så godt være et signal om noget, som vi i det daglige betegner som psykisk.

Med Neurocoaching-briller er det, vi normalt kalder psykisk, dog også fysisk. Et traume er for os Neurocoaches lige så fysisk som et brækket ben. Vi kan bare ikke umiddelbart se de små kemiske og elektriske processer lige så tydeligt som et blødende eller forvredet ben. Så i vores verden hænger det hele sammen, både sindet og kroppen. Efter den franske revolution prøvede man at adskille hovedet fra kroppen – og det var som bekendt ingen succes for dem, det gik ud over.

 

*Susan Hart: ”Den følsomme hjerne”

CASE:

FRA SMERTE I ARMEN TIL VÆRDIFULD INFORMATION

Kenneth (navnet er ændret) var en jovial og smilende direktør, der dygtigt havde opbygget en meget succesfuld virksomhed. Men han havde gennem et stykke tid oplevet en tiltagende smerte i den ene arm, og lægerne kunne ikke hjælpe.

Med udgangspunkt i, at smerter er kommunikation, bad jeg ham om i en let indadvendt tilstand simpelthen at spørge armen, hvad den prøvede at gøre ham opmærksom på. For selvom følelser og tanker manifesterer sig rundt omkring i kroppen som fysiske fornemmelser, styres de fra hjernen. Og efter en kort tænkepause, havde Kenneth svaret ”Den siger ”Slap af””.

Kenneth havde nemlig i en længere periode været meget stresset, og var ikke specielt god til at uddelegere opgaver, så hans ubevidste ville bare beskytte ham ved gennem smerterne i armen at fortælle ham, at noget var galt.

Efter første session var over halvdelen af smerten væk, og om aftenen var kun 25% af smerten tilbage.

Vi arbejdede i sessionerne med de underliggende mønstre, der havde givet stress, men selv da vi var færdige med forløbet, kom smerten i armen engang imellem igen. Men nu vidste Kenneth, at det kun var en god beskyttelsesmekanisme, og han havde lært, at når smerten kom, var det et tegn på, at han skulle slappe af og uddelegere. Og når han sørgede for at slappe af og uddelegere, forsvandt smerten igen.

CASE:

PISKESMÆLDET, DER FORSVANDT SOM BONUS

Karen (navnet er ændret) søgte egentlig hjælp pga. depression, der viste sig at skyldes et forvrænget selvbillede. Vi besluttede dog lige at bruge en halv times tid på et ældre piskesmæld, og det blev på den korte tid faktisk mærkbart bedre. Og interessant nok fulgtes forbedringen i depressionen og piskesmældet ad. Henimod slutningen af forløbet oplevede Karen f.eks. kun depression om morgenen – og det var nu også kun her, hun mærkede noget til piskesmældet.

Vores teori er, at der naturligvis i starten var en fysisk komponent i piskesmældet, men at den over tid var forsvundet, så piskesmældet nu kun lå psykisk – som en slags dårlig vane.

VIL DU VÆRE KLOGERE?

Så få gratis inspiration til, hvordan du kan bruge din hjerne bedre.

 

KOMMENDE ARTIKLER

December: Gennembrud i behandlingen af spiseforstyrrelser

Januar: Hvorfor forældrene er nøglen til løsningen, hvis barnet har angst

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!