FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

Vrede

Dansk Center for Neurocoaching

UKONTROLLABEL VREDE OG TEMPERAMENT

Som du måske allerede har fundet ud af på den barske måde, er ukontrollabel vrede  ødelæggende for parforholdet – og kan derudover føre til livsvarige, psykiske skader på dine børn. Enten fordi de kopierer din vrede – eller fordi de reagerer på den med stress og angst.

Heldigvis er vrede et af de små, biologiske “action-programmer”, der er relativt nemt at afmontere. Er temperamentet og den ukontrollable vrede derfor ved at ødelægge livet for både dig selv og dem, du holder allermest af, så læs  mere på siden om temperament. Så du igen kan være den person, du gerne vil være.

temperament

PIGEN, DER LÆRTE AT KONTROLLERE SIN VREDE

Marie (navnet er ændret)  kontaktede os, fordi hun så rødt, når hun blev presset. Eller som hun selv formulerede det: Hun kom til at hive maskingeværet frem =). Sessionen foregik over telefon.

Vi  identificerede allerførst den ansvarlige “Hjernefil”, og lavede den om, så den repræsenterede rummelighed i stedet.  Vi lærte Marie at afmontere den sociale arv, som temperamentet var – hun havde nemlig kopieret sin mor. Delen, der før fik hende til at se rødt, fik nu til opgave at få hende til at signalisere hendes grænser og sige fra tidligere og på en mere afdæmpet måde. Og endelig installerede hun med vores hjælp et varslingssystem i underbevidstheden, så hun vidste, når ”Maskingeværet” var på vej.

Feedback dagen efter 1. session:
”Jeg har allerede anvendt teknikkerne flere gange. Da min mand kom hjem og sagde noget irriterende, kiggede jeg et par seklienter væk fra ham og visualiserede rummelighed – og det virkede. Han bemærkede det og sagde ‘hov, hvad skete der lige der?’ Så var irritationen gået over, og vi fortsatte med at snakke.
I dag har jeg visualiseret de fire ressourcer, og det føles rart.”

Feedback 3 uger efter 1. session:
”Jeg kan se at jeg ikke har været vred en eneste gang siden vi havde den første session. Så det virker! Jeg har sagt ret klart fra, men uden at være overvældet af følelsen. Min mand og jeg havde en lang snak i går, hvor han var meget vred og ked af det, og jeg var god til at lytte til ham uden at gå i forsvar eller blive overvældet.”

Marie fortalte mig – ikke overraskende – i den afsluttende samtale, at hendes lille søn også havde ændret sig og var blevet mere kærlig. Endnu et godt eksempel på, at børn er spejl af deres forældre.

FRA VREDE TIL VELOVERVEJETHED PÅ 3 SESSIONER

Hans ville gerne have hjælp til at komme af med sit temperament.

Han flyttede sig på 3 sessioner (+ en forsession) fra 50% til 100% af sit mål om at være velovervejet og bruge sin sunde fornuft. Allerede på 1. session løftede han sig fra 50% til 80%.

Alt i alt tog det 12 timer incl. 1 års opfølgning og incl. referater og lydfiler, der sikrer den langsigtede forandring.

Han flyttede sig i processen fra 64 til 80 på den internationale trivselsskala WHO5, der går fra 0-100, og hvor depressionsgrænsen ligger på 35 og det danske gennemsnit er på 68.

Du kan læse mere om WHO 5-skalaen her: https://flipflashpages.uniflip.com/2/11265/378341/pub/html5.html#page/20

Her Hans’ egen feedback 4 år efter sidste session.

Jeg modtog en personlighedsændrende meget positiv behandling for et par år siden. Det har betydet, at jeg hviler i mig selv, at jeg kan kontrollere udfordringer uden at gå i forsvarsposition og fremkomme med høje ophidsede tilråb/angreb.

Jeg vil til enhver tid anbefale andre, der kunne bruge et boost af selvværdet. En sidegevinst har for mig været, at mange undertrykte oplevelser er kommtr til min bevidsthed og har åbnet for perioder i mit liv, der tidligere ikke var tilgængelige. Mvh Hans.

JEG BRØD DEN ONDE CIRKEL

Henriette (navnet er ændret) henvendte sig med stress, temperament og lavt selvværd, der iflg. hende selv begyndte at ødelægge hendes liv.  Hun havde inden forgæves været i et traditionelt psykologforløb.

Henriette flyttede sig på 4 sessioner (+ en forsession) fra 0% til 100% af sit mål om at føle sig god nok uanset hvad. Allerede på 1. session løftede hun sig fra 0% til 70%.

Alt i alt tog det 16,25 timer incl. 1 års opfølgning og incl. referater og lydfiler (de sikrer den langsigtede forandring)

Henriette flyttede sig i processen fra 48 til 84  på den internationale trivselsskala WHO5, der går fra 0-100, og hvor depressionsgrænsen ligger på 35 og det danske gennemsnit er på 68.

Du kan læse mere om WHO 5-skalaen på de sidste 3 sider af flg. link:

https://flipflashpages.uniflip.com/2/11265/378341/pub/html5.html#page/20

 

Her Henriettes egen feedback:
Hele mit liv, har jeg døjet med temperament og dårlig selvværd – og det takket være en meget aggressiv og temperamentsfuld far.  Fra ham kopierede jeg en aggressivitet og et temperament, som jeg aldrig kunne afvænne mig eller styre.

TRIST MØNSTER
Når jeg nu kigger tilbage, kan jeg se et trist mønster, som kom til at manifestere sig i mit voksenliv på mange forskellige måder. F.eks.

 1. At jeg altid skulle have ret i enhver diskussion og blev ved indtil modparten overgav sig.
 2. At jeg kæmpede alle kampe, uanset hvor trivielle de var.
 1. At jeg fik raserianfald, hvis ikke jeg fik min vilje – og sårede mine nærmeste dybt.
 1. At jeg stressede over manglende kontrol og uvisheder.
 1. At jeg ikke kunne sige fra og påtog mig unødvendigt ansvar.
 1. At jeg ofte tvivlede på mig selv. Og at jeg til tider havde en overbevisning om, at jeg ikke var god nok som datter, søster, kone og kollega.

 

MIT TEMPERAMENT OG MIN STRESS BEGYNDTE AT ØDELÆGGE MIT LIV
Jeg ønskede med Neurocoaching at lære at styre mit temperament, mit tankemylder og min stress. For jeg var nået et punkt hvor de styrede mig og begyndte at ødelægge mit liv. Løsningen var simpel nok, men krævede forståelse af, at jeg havde kopieret min far. Og at jeg ikke ønskede at videregive det, men i stedet bryde den onde cirkel.

RESULTATER MED NEUROCOACHING
I dag kan jeg takke Neurocoaching for det nye liv, jeg er ved at skabe. Det rummer f.eks.:

 1. At jeg ikke føler behovet for at have ret eller indgå i lange diskussioner. Jeg lytter mere til modparten og anerkender deres følelser, inden jeg deler mine egne følelser om en sag.
 2. At jeg ikke har trangen til at kæmpe alle kampe for at opnå “retfærdighed”. Jeg har lært at sætte mig i andres sko og mærke efter, om kampen er værd at kæmpe eller ej
 3. At jeg under/efter hele terapiforløbet ikke har haft et eneste raserianfald, er i sig selv en stor sejr. Årsagen er, at jeg har lært, at vi alle har hver vores landkort, som vi er nødt til at respektere uanset hvor forskellige, de måtte være. Kunsten ligger i at skabe et fælles landkort, mens man bevarer sit eget landkort.
 4. At jeg har lært at være mere i nuet end i fortidens fortrydelser eller fremtidens bekymringer. Det har givet mig evnen til at reducere mit stressniveau gevaldigt.
 5. At jeg har skabt et godt selvværd. Det har givet mig styrken og trygheden til at kunne sige fra på jobbet og hjemmefronten – uden at have negative tanker eller følelser.

 

JEG FØLER MIG NU OPRIGTIGT GOD NOK
Når jeg nu kan mærke og se, at jeg kan styre både temperament, stress og negative overbevisninger, føler jeg straks en varm følelse i kroppen og bevæger mig rundt i en lykkelig tilstand. At være i en lykkelig tilstand størstedelen af tiden bidrager til, at jeg oprigtigt føler mig god nok. Uanset hvad jeg gør, laver eller hvem jeg er sammen med

Både min familie, venner og kolleger har bemærket og kommenteret på hvor smilende, lyttende og rolig jeg er blevet . Og det styrker bare min lyst og viljestyrke til at fortsætte med at bruge mine nye, gode ressourcer og redskaber.

STYR PÅ TEMPERAMENTET PÅ 2 SESSIONER

Jes (navnet er ændret) var ved første øjekast en succesfuld leder – skarp og med et glimt i øjet. Men han viste sig at have en svaghed, som var ved at ødelægge ikke bare hans eget liv men også livet for dem, som han holdt allermest af – temperament!

På trods af, at hun elskede ham, havde hans kæreste netop sagt stop pga. Jes’ voldsomme temperament. Og hans søn var begyndt at trække sig pga. den giftige stemning.

Jes var naturligvis dybt ulykkelig, da han kontaktede os, og var uforstående over for, hvorfor han som en intelligent mand ikke kunne styre sine reaktioner og sit temperament.

I vores snak kom vi ind på hans forældre, specielt på hans far. For Jes kunne ikke fordrage sin aggressive far, som havde slået ham, selv når Jes som barn havde gjort alt, han kunne, for ham. Og her er en af biologiens finurligheder: Selvom vi som børn sagtens kan se, at vores forældre har nogle forfærdelige træk, kommer vi i specielt 0-7-års-alderen til at kopiere dem alligevel – også temperament. Sådan er vores hjerne indrettet. Vi suger i den alder alt til os – og vi kan i den alder ikke skelne mellem, hvad der er godt, og hvad der er noget skrammel. Og vi tager det hele med ind i voksentilværelsen, hvor det sætter sig som små, uforklarlige mønstre udenfor vores bevidste kontrol.

Så vi lærte Jes en speciel neurocoaching-metode, så han kunne afmontere den sociale arv med temperament og få alle dele af sin hjerne (også amygdala i den ubevidste del af hjernen, som producerer vores temperament) til at erkende, at det mønster ikke havde noget med ham at gøre, men udelukkende havde noget med hans far at gøre.

Denne både bevidste og ubevidste erkendelse ændrede Jes’ liv. Og da hans kæreste også registrerede forvandlingen, besluttede de at købe hus – og også Jes’ forhold til sin søn blev normaliseret.

På de 2 sessioner behandling af temperament på i alt 9,5 timer flyttede Jes sig fra fra 0 til 85% af sit mål. På den internationale WHO5-trivselsskala løftede han sig i processen fra 0 til 84. Skalaen går fra 0-100, hvor 35 er depressionsgrænsen og 68 det danske gennemsnit. Læs mere om WHO-skalaen på de sidste 3 sider af denne rapport.

Her Jes’ egen feedback knap 3 år efter forløbet:

“Jeg har lært utrolig meget af dig, og jeg benytter stadig en masse af dine værktøjer til medarbejderne, og meget af min viden omkring hjernens kraft.
Jeg benytter og ynder også at bruge det til venner, familie og øvrige jeg støder på, da jeg brænder utrolig meget for området.
Jeg købte huset som du nævner og bor her stadig, og min kæreste og jeg holder stadig sammen.
Min jalousi, temperament og barndoms fobi er 100 % afklaret, og i dag er det mig som styrer mine følelser og ikke omvendt J
I fritiden træner jeg (anonymiseret) med stor succes, og jeg har i det hele taget fået langt bedre overskud og livsglæde.”

EN LIVSOMVÆLTENDE REJSE

Heidi ville gerne have hjælp ift. sit temperament og sin følelse af mindreværd:

Heidi flyttede sig på 5 sessioner (+ en forsession), i alt 16 timer, fra 0% til 90% af sit mål om at elske sig selv, uanset hvad. Allerede på 1. session løftede hun sig fra 0% til 75%.

Forløbet tog 16 timer (6 sessioner) inkl. 1 års opfølgning

Hun flyttede sig i processen fra 44 til hele 84 på den internationale trivselsskala WHO5, der går fra 0-100, og hvor depressionsgrænsen ligger på 35 og det danske gennemsnit er på 68.

Du kan læse mere om WHO 5-skalaen her: https://flipflashpages.uniflip.com/2/11265/378341/pub/html5.html#page/20

 

Her Heidis egen feedback:

VREDEN VISTE SIG AT VÆRE MIN FORNEMSTE STYRKE
”Da jeg startede ved Dansk Center for Neurocoaching i august 2021 var jeg lige kommet ud af at kærlighedsforhold der – ligesom mange af mine andre tidligere forhold – var præget af mange låste konflikter og utydelig kommunikation.

I slutningen af forholdet blev jeg tiltagende vred og temperamentsfuld, og da forholdet gik forbi, vidste jeg med det samme, at jeg skulle gøre noget drastisk i håndteringen af min vrede – og i forhold til mine tanke-, følelses- og adfærdsmønstre i det hele taget. Vreden har fyldt meget i hele mit liv, periodevis er den kommet tydeligt til udtryk, andre gange er den blevet gemt langt væk og har ligget i dybet og ulmet.

JEG FANDT MIT HENGEMTE MOD FREM
Da jeg kom i kontakt med Dansk Center for Neurocoaching havde jeg ingen idé om, hvilken livsomvæltende rejse jeg begav mig ud på, Men med den rette førerulv i front fandt jeg hurtigt mit hengemte mod til at springe ud i det uden at pakke noget ind. Jeg har tidligere været i terapi hos psykolog og psykoterapeut mod stress, depression og angst. Og jeg tænkte, at den kraftige reaktion, jeg havde i mit seneste kærlighedsforhold, nok var udtryk for, at der ikke var ryddet helt op i min fortid.

Min antagelse var helt rigtig, og jeg fik ”omprogrammeret” mit sind: Ryddet op i fortidens traumer, erstattet de negative overbevisninger med positive, dannet et positivt selvbillede og en fremtid fyldt med muligheder.

Sammen dannede jeg og min Neurocoach redskaber der bl.a. har gjort, at jeg nu er i stand til at sortere i, hvad der får lov til at komme ind, og hvad, der må blive uden for mig. Og jeg fik hjælp til at styrke mit selvværd, så jeg kan være den, jeg er, uafhængigt af andres anerkendelse og accept.

 

JEG KAN NU ELSKE MIG SELV UANSET HVAD
Det vigtigste for mig er, at jeg har opnået at være 90 % i mål med at elske mig selv uanset hvad, og at jeg nu stoler på mig selv og min proces. Så jeg med min fortsatte intensive mentaltræning vil nå de 100 %.

Jeg har ikke længere indre uro, hvilket vil sige at mit nervesystem ikke længere er i alarmberedskab. Og jeg har heller ikke tankemylder. Før var min krop kortisolforgiftet (kortisol er et stresshormon) og nu er den i indre balance. Nu føler jeg, at verden er et spændende og trygt sted at være, og at jeg er fri til at gøre lige præcis det, der er det bedste for mig. Jeg har opnået en vigtig bevidsthed om, at min indre glæde og mit selvværd ikke kan styrkes udefra, uanset i hvor høj grad jeg eller andre prøver, men kun kan blomstre ved at jeg tager selvkærlige valg. Den vigtigste ressource jeg fandt inde i mig selv, var min vrede. Endelig står det fuldstændig klart, at den vrede, som jeg troede var min værste fjende, faktisk er min fornemste styrke. Min vrede gør mig opmærksom på, når jeg overtilpasser mig – og den hjælper mig til at træffe valg ud fra mine kerneværdier, samtidig med, at den hjælper mig med at sætte grænser.

 

NU ER JEG SELV SKABEREN AF DET LIV, JEG GERNE VIL HAVE
Det stærkeste i Neurocoaching-processen var, at min fordom ”Man kan ikke styre eller ændre sine tanker” blev erstattet af det faktum at ”Mine negative, indre billeder er en illusion”.

Det var sådan en stærk og rørende oplevelse for mig, at jeg selv kunne ændre på mine indre billeder, tanker og fysiske fornemmelser. Sådan at jeg nu selv er skaberen af det liv, jeg gerne vil have. Et liv fyldt med fremtidsdrømme om kærlighed og karriere, der pludseligt kommer op til overfladen. Og i det hele taget et liv hvor det, der altid guider mig på rette vej, er mit indre farverige kompas.

Jeg vil på det allervarmeste anbefale terapi hos Dansk Center for Neurocoaching til alle, da jeg selv står med en følelse af, at det virkelig er det hele værd! Jeg er virkelig taknemmelig for den indsigt og styrke, jeg er blevet udstyret med.”

MENU