FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

Virksomhedskultur

Dansk Center for Neurocoaching

Virksomhedskultur

Dansk Center for Neurocoaching

VIRKSOMHEDSKULTUR

 

Virksomhedskultur er gratis ledelse

Virksomhedskultur er en række normer for, hvordan man opfører sig og løser opgaverne i en virksomhed. I modsætning til direkte ledelse, hvor lederen hele tiden skal udstikke ordrer til højre og venstre, er virksomhedskulturen en indirekte ledelsesform,  hvor organisationen i højere grad bliver selvkørende og giver lederne flere ressourcer til at tænke nye tanker.

At ændre en virksomhedskultur er ikke ligetil – specielt ikke i ældre virksomheder eller i virksomheder med stærke, negative medarbejderkulturer. Men det er arbejdet værd, for når det er gjort, frigiver det enorme ressourcer. Og kvalitet, effektivitet  og medarbejdertilfredshed kommer op på et helt nyt niveau.

 

virksomhedskultur

Case:

Lederen, der aldrig havde fri
Tim (navnet er ændret) var gået ind i sin fars firma med knap 100 medarbejdere, og kunne se, at der var masser af potentiale. Han tilmeldte sig derfor nogle af mine kurser i ledelse. Men allerede første kursusaften var han nødt til at tilbringe næsten hele aftenen ude i bilen for at løse en akut sag med en ødelagt maskine.  Han arbejdede i døgndrift med at effektivisere virksomheden, og ønskede at gøre arbejdspladsen god for medarbejderne, men følte hele tiden, at den stærke – og ret negative – medarbejderkultur gjorde enhver forandring næsten umulig

Han ønskede derfor min hjælp til  ”work smarter, not harder”

Vi startede med at benytte en mental model, opfundet af Disney-koncernen, til at finde på nye ledelsestiltag, der både kunne øge ansvarligheden og effektiviteten hos medarbejderne. Vi gik derefter ind og kiggede på medarbejderstaben og inddelte dem efter den såkaldte popcorn-metode alt efter hvor forandringsvillige de var.  Iflg popcorn-metoden skal man som ledelse satse på de omstillingsparate, som med tiden vil hive størstedelen af de andre med sig. Tilbage vil være en stak hårdnakkede modstandere af forandring, som så må stille sig spørgsmålet, om de er i den rigtige virksomhed.

Samtidig aftalte vi, at hans kontor, som på det tidspunkt var lige så befærdet som en banegård, skulle laves om, så han fik mere ro på sin hverdag.

FRA AFHÆNGIG TIL UAFHÆNGIG

Jacob var indehaver af en mindre virksomhed og søgte vores hjælp til at få ændret kulturen i virksomheden. Formålet var at hans medarbejdere i højere grad skulle kunne håndtere tingene selv i stedet for konstant at spørge ham. Det ville nemlig kunne give ham tid til andre ting.

 

Her Jacobs egen feedback efter forløbet, hvor han løftede sig fra 20-25% til 100% af sit mål om at kunne gøre sig selv uafhængig


”Direktørklassiker… Som indehaver af en mindre virksomhed, har jeg haft svært ved at gøre mig uafhængig. Michaelm du har på rekordtid fået det bedste frem i mig, og lært mig, hvordan jeg skal få mine fantastiske kollegaer til aktivt og uopfordret at gøre de ting, de egentlig gerne vil, evner og dybest set er ansat til. Jeg er superglad for, at jeg ikke længere står i vejen for mig selv. Jeg har i øvrigt nydt hver samtale. Kæmpe Kudos og de bedste anbefalinger herfra. /Jacob”

MENU