FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

HVAD ER ET GUF-FILTER – OG HVORDAN ER DET NØGLEN TIL ET GODT LIV?

GUF-filteret er centralt i al terapi. Men hvad pokker er det – og hvad gør det ved os?. Det gør neurocoach Birgitte Kjærsgaard os klogere på:

Vi mennesker opfatter aldrig verden, som den er. Vi opfatter den gennem filtre, som er dannet af bl.a. vores erfaringer og  overbevisninger. Ligesom hvi, vi så verden gennem et plasticfilter: Er filteret lyserødt, så er verden lyserød. Er filteret sort, ser vi verden…. Ja, gæt selv.

De filtre, vi har i hjernen gør typisk 3 ting: De Generaliserer, Udelader og Forvrænger (heraf G-U-F). Og typisk så forstærker de her filtre ubevidst vores overbevisninger – både de positive og de negative – om os selv og vores omverden. 

Her et par eksempler:
G FOR GENERALISERER
Generalisering er godt, hvis vi kommer til at gøre noget ubehageligt som at lægge hånden på en varm kogeplade. Vi lærer at alle varme kogeplader er farlige, så vi ikke skal brænde os 1000 gange. 
Generalisering kan dog blive en begrænsning, hvis vi pludselig bliver bange for ovne, eller ikke tør at være i køkkener. Eller hvis vi bliver forladt af en partner og generaliserer, så vi nu ser alle mænd/kvinder som forfærdelige.
U FOR UDELADER
Klassisk eksempel på U-filteret: Hvordan reagerer du, når du får ros? Nogle suger den til sig, mens andre udelader rosen, da den ikke passer sammen med det negative selvbillede, de har af sig selv.
F FOR FORVRÆNGER
F-filteret får os til at se verden forvrænget: Eksempel: Hvordan reagerer du, når der ikke lige er en smiley vedhæftet sms-beskeden fra kæresten. Tænker du, at det nok bare var en forglemmelse, eller ser du det som et tegn på, at han eller hun ikke gider dig mere og er ved at pakke kufferten?
Birgitte Kjærsgaard: “Det kan jo lyde skræmmende, at vi har de her ubevidste filtre, der kan ødelægge vores liv. Og endnu mere skræmmende er, at de typisk kopieres ubevidst af vores børn. Men heldigvis er der håb. Her hos Dansk Center for Neurocoaching giver vi dig redskaberne, så du selv kan ændre og afmontere de negative filtre, du har opbygget gennem livet, så du klart og ufiltreret kan se, hvor fantastisk både du selv og din omverden er =) Forestil dig, hvad det vil gøre ved din livskvalitet.

VIL DU VÆRE KLOGERE?

Så få gratis inspiration til, hvordan du kan bruge din hjerne bedre.

 

 

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!