FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

VISUALISER – OG DU STYRER DIN HJERNE HENIMOD DIT MÅL

“Fordi jeg forestiller mig en kuffert fuld af penge, så virker det jo ikke”. 
Udtalelser som denne hører jeg ofte, når jeg fortæller om visualisering, dvs. evnen til at danne en bestemt form for indre billeder. Og dem, der siger det, har fuldstændig ret. Det at danne indre billeder er ikke en trylleformular, der på et øjeblik tryller alt det frem, du gerne vil have. Alligevel er det et ekstremt kraftfuldt værktøj, til at opnå det du gerne vil.

af Flemming Bust, Dansk Center for Neurocoaching

“Jeg kan lige så godt bruge muligheden, til at blive verdensmester
Natan Sharansky, en computerspecialist, der tilbragte 9 år i fængsel efter at være blevet dømt for at spionere for USA, ved præcist hvor stor en forskel visualisering kan gøre.
Han besluttede sig for, at han ligeså godt kunne udnytte tiden i isolation til at spille mental skak med sig selv. “Jeg kan lige så godt bruge muligheden til at blive verdensmester” sagde han.
Og i 1996 slog Sharansky den regerende verdensmester i skak, Garry Kasparov.

Det, der gjorde forskellen for Sharansky var, at han ikke blot forestillede sig selv som verdensmester. Nej, han visualiserede hele vejen derhen! Han brugte tiden på, at visualisere ethvert tænkeligt skakspil, modstanderens mulige træk, egne modtræk osv., hvilket altså tilsidst indbragte ham verdensmesterskabet.

Visualisering forstås ofte blot som evnen til at danne billeder for dit indre blik. Altså at lukke øjnene og se billeder og handling.  Effektiv visualisering er meget mere end det, og derfor er navnet måske også en lille smule misvisende.
Selvfølgelig er evnen til at danne billeder afgørende i visualisering. Men ved også at tage alle dine andre sanser i brug øges effekten markant.

Dokumentation: Visualisering i russisk topsport
Videnskabelige undersøgelser dokumenterer effekten af visualisering
Russiske videnskabsmænd foretog i 70’erne en undersøgelse, hvor de sammenlignede fire grupper af olympiske atleter, der blev bedt om at træne på hver deres måde.
Gruppe 1 trænede udelukkende fysisk.
Gruppe 2 trænede 75% fysisk og 25% mentalt.
Gruppe 3 trænede 50% fysisk og 50% mentalt.
Gruppe 4 trænede kun 25% fysisk men til gengæld 75% mentalt.

Det forbløffende resultat var, at gruppe 4, altså dem der brugte 75% af tiden på mental træning, var dem, der skabte de bedste resultater til Olympiaden!

Dokumentation: Visualisering i amarikansk topsport
Endnu et interessant studie  fra Cleveland Clinic Foundation i Ohio viste at hjerneaktiviteten var forbløffende lig hinanden, uanset om vægtløftere løftede tunge vægtstænger, eller om de blot forestillede sig at de løftede dem.
Mere forbløffende er det, at undersøgelsen påviste, at mens gruppen, der løftede  vægtstænger i virkeligheden opnåede en forøgelse af muskelmassen på op til 30%, så opnåede den gruppe, der udelukkende mentaltrænede vægtløftning rent faktisk en forøgelse af muskelmassen på 13,5%!

Efterfølgende er visualisering blevet brugt rigtigt meget i sporten. Eksempler på elitesportsfolk, der har benytte visualisering til at nå toppen er
– Muhammed Ali, der brugte flere forskellige mentalteknikker, der hjalp ham til målet . “I am the greatest”
– golf legenden Tiger Woods, der brugte visualisering fra han var helt ung på vejen til at blive den nok mest kendte golfspiller af alle.

Bare forestil dig, hvad effektiv mentaltræning vil kunne gøre for mennesker, der periodevis ikke kan bevæge sig og dermed taber muskelmasse.

Eller forestil dig hvilken forskel det ville gøre for børn i skolen, hvis deres evne til at forestille sig alting blev udviklet og styrket i stedet for at blive undertrykt.

Eller forstil dig hvilken forskel det ville gøre for drømmene i dit liv at lære effektiv visualisering hos os?

Hvad ville du så være verdensmester i?

VIL DU VÆRE KLOGERE?

Så få gratis inspiration til, hvordan du kan bruge din hjerne bedre.

 

 

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!